Bautura Zeilor - Cum alegem vinul in functie de preparatele servite

Dupa o vara in care razale soarelui au scaldat din belsug viile si podgoriile, acum este randul lor sa ne dea rodul. Ne mandrim cu cele mai alese soiuri de vin autohton, recunoscute pe plan national si nu numai, acestea fiind cu grija pastrate in cramele Castelului.

Vinul - bautura nemuritoare a zeilor
Cu o istorie complexa in spate, cultura vinului si a vitei de vie pare a fi nemuritoare, aceasta fiind imbogatita cu fiecare productie proaspat recoltata. Imortalitatea vinului se datoreaza omniprezentei acestuia din secventele biblice capitale, din scenele dramatice imortalizate in tablouri celebre, din sute de opere literare, dar si din mii de izvoare istorice.
In prezent, vinul se consuma in cantitati impresionante la nivel mondial, cel mai mare consum de vin fiind inregistrat in Statele Unite ale Americii. De altfel, provenienta numelui acestei bauturi (vin – din limba sanscrita – de la cuvantul “vena”), inseamna “a iubi”.
Multi dintre noi ne alegem vinul in functie de ceea ce urmeaza sa servim la masa, precum si in functie de persoana care ne insoteste. Totusi, cand vine vorba de asortarea vinului cu mancarea, parca totul se complica.

Cum ne asortam vinul cu mancarea
In general, cand vine vorba de regulile de asortare a vinului cu felul de mancare servit, putini sunt acei specialisti care sunt unanim de acord. Pentru multi dintre noi, aceste reguli sunt subiective, fiecare alegand vinul in functie de pofta sau preferinta, si nicidecum dupa anumite reguli.
Totusi, suntem de acord ca, unele arome ale vinului pot valorifica la maximum mancarea servita, in timp ce alte arome o pot dezavantaja complet, ruinand astfel savoarea si gustul acesteia. Pentru o combinatie culinara echilibrata si reusita, incurajam consumatorii acestei indragite bauturi sa tine cont de urmatoarele 3 reguli principale:

1.      Aciditatea vinului trebuie sa fie direct proportional cu mancarurile grase si cele dulci.
 
2.      Un continut ridicat de alcool este recomandat sa il aiba vinul care este servit alaturi de o mancare mai grasa. Un vin cu o aciditate sporita este recomandat in aceasta combinatie pentru a preveni ca vinul servit sa fie perceput de papilele noastre gustative drept “sters”.
 
3.      Vinul cu o savoare mai amara este compatibil cu mancarurile dulci. Vinurile cu o aciditate mai usoara si un gust putin amar echilibreaza gustul dulce al preparatelor.
 
 
Spunem DA urmatoarelor combinatii: 

Acid – Gras
Consistenta acida a vinului adauga un plus de arome irezistibile preparatelor consistete
 
Alcool – Gras
Alcoolul actioneaza precum un degresant. Vinul cu un continut ridicat de alcool recomandat a fi servit alaturi de deserturi fastuoase.
 
Cromatica – ghid simplu in asocierea vinului cu a preparatelor culinare
Vinul Alb este compatibil cu meniurile bazate pe carne alba (peste/pui)
Vinul Rosu, bun prieten al preparatelor pe baza de carne rosie (vita/porc)

Democratia gusturilor din bucataria moderna
Bucataria moderna este mult mai permisiva, aceasta ingradind si chiar contrazicand multe dintre regulile clasice de servire a vinului alaturi de preparate culinare. In zilele noastre, foarte multe depind de gusturile si dorintele fiecaruia dintre noi. In timp ce multi dintre noi prefera savori contrastante rezultate din asocierea vinului cu a felului de mancare servit, altii iubesc asocierea de gusturi similare: dulce-dulce, amar-amar.

Cand serviti masa la Castel, nu trebuie sa va faceti griji in privinta combinatiilor ideale dintre preparatele servite si vinul ales. Strasnicii slujitori de la restaurant Turda sunt gata sa va ofere indrumari pretioase care sa va ajute sa luati cele mai bune decizii.