Castrul Roman Potaissa

Cand vine vorba despre aria monumentelor istorico-arheologice de pe raza municipiului Turda, locul de frunte este ocupat de catre Castrul Roman Potaissa. Cu o nemasurata valoarea pentru patrimoniul national, castrul a apartinut Legeniunii a V-a Macedonica, fiind construit in anul 168 in timpul imparatului Marcus Aurelius.  

Din punct de vedere al dimensiunii, castrul avea capacitatea de a adaposti in jur de 5.000 de militari, intinzandu-se pe 23 de hectare. Zidurile sunt construite din piatra si mortar, avand o grosime cuprinsa intre 1,7 su 2 metri. Gratie dimensiunilor si nu numai, Castrul Roman Potaissa este unul dintre castrele mijlocii ale Imperiului Roman.

Castrul a fost construit in momentul in care trupele romane s-au retras din Dacia, ulterior acesta continuad sa fie utilizat mult timp dupa retragerea romanilor. Izvoarele istorice arata ca zidurile acestuia au continuat sa fie folosite de catre localnici, in construictia de biserici si cladiri.

Primele cercetari oficiale ale castrului s-au realizat in 1958, urmand ca incepand cu anul 1971 aceste cercetari si sapaturi sa fie reluate an de an. In timpul acestor cercetari au fost descoperite numeroase sculpturi, piese arhitectonice, monede, inscriptii, etc. Aceste obiecte pot fi gasite in diverse muzee din tara, dar si din strainatate, repsectiv la Budapesta si Viena.

In ultimii ani au fost realizate ample lucrari de consolidare si conservare, acestea fiind initiate de catre Muzeul de Istorie Turda precum si de Universitatea ”Babes-Bolyai” Cluj-Napoca. Gratie acestor lucrari, principalele puncte ce pot fi vizitate sunt: turnul de curtina, porta decumana si princia.

Ca si cai de acces inspre castru, se poate opta fie pentru drumul de acces de pe langa Colegiul National ”Mihai Viteazu” Turda dinspre DN1, sau fie pe drumul de acces dinspre strada Romana. 

Si daca ajungeti sa vitizati acest monument istoric important, sunteti asteptati sa popositi la Castelul Printul Vanator unde veti fi intampinati cu servicii de cazare Turda a la carte.