Insemnatatea zilei de 24 ianuarie

24 ianuarie reprezinta ziua in care an de an sarbatorim Mica Unire, infaptuita in anul 1859 de catre Alexandru Ioan Cuza. Unirea s-a realizat intre Tara Romaneasca si Moldova, acest fapt istoric fiind temelia Marii Uniri ce avea sa fie inchegata 59 de ani mai tarziu la Alba Iulia. De astfel, este cunoscut faptul ca Mica Unire reprezinta in constiinta istorica a poporului roman, primul pas decisiv pentru infaptuirea statului national unitar.

Perioada imediat urmatoare Micii Uniri
Perioada imediat urmatoare acestei Uniri a fost una de o maxima dezvoltare si inflorire economica, culturala si politica. Alexandru Ioan Cuza a facut ca aceasta Unire sa fie recunoscuta in plan international, fapt precedat (la nivel national) de: crearea primului Parlament unic,  crearea primului Guvern unitar, adoptarea primei Constitutii romanesti, reforma electorala,  agrara si educationala, etc. Cu alte cuvinte, domnia lui Cuza a pus bazele solide ale dezvoltarii unei Romanii Moderne.

Intre timp, Transilvania ...
In ceea ce priveste Transilvania, in timp ce se realiza Unirea Principatelor Romane, Transilvania era sub dominatie austriatica, iar mai apoi (din 1867), sub stapanie austro-ungara. Transilvania revine Romaniei odata cu infaptuirea Marii Uniri, in 1918.

Numele de Romania
Tara noastra a inceput sa poarte denumirea de Romania abia dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, moment in care a fost scrisa si prima Constitutie.