Salina Turda – Minunea din adancul pamantului

Situata in partea nord-estica a orasului, Salina Turda se intinde pe o suprafata de circa 45 kmp, avand o grosime medie a sarii de aproximativ 250 m. Izvoarele istorice ne arata ca exploatarea zacamintelor a inceput in perioada ocupatiei romane in Dacia, la inceput prin lucrari de suprafata, ulterior in subteran. Aceasta a avut un rol major in dezvoltarea economica a localitatii Potaissa. In anul 2000, salina a castigat statutul de rezervatie naturala de interes national, fiind considerata un muzeu de istorie a mineritului de sare.

Salina este compusa Galeria Franz Josef si salina propriu zisa, ce cuprinde: Mina Iosif, Camera Cailor, Camera Putului de Extractie, Mina Tereza, Camera Altarului, Mina Rudolph, Mina Gizela, Mina Anton si a doua cale de acces in salina, optim legate intre ele prin galerii. Galeria Franz Josef a fost construita in 1853, cu scopul de a usura si ieftini transportul sarii din mina, intrucat drumul deja existent era extrem de abrupt. La termenul finalizarii avea 780 m, fiind mai tarziu prelungita cu inca 137 m. Mina Iosif mai este cunoscuta si sub numele de “Sala Ecoourilor”, fiind o mina clopot adanca de 78 m, cu o reverberatie a sunetului pana la 16 ecouri.

Camera Cailo se remarca prin masina de extractie numita “manej”, ce a fost construita din lemn de brad, iar Camera Putului de extractie se remarca prin adancimea de 100 de m. Camera Altarului este cunoscuta pentru povestea ei: aici se facea apelul muncitorilor inainte si dupa schimb. Pe timp de noapte, copiii obisnuiau sa ridice bulgarii de sare, sa se ocupe de curatenia din salina, iar ziua distribuiau uneltele si felinarele muncitorilor, cu ajutorul cailor. Altarul a fost sculptat in sare pentru ca muncitorii sa se roage inaintea schimbului. Saptamanal, se tineau slujbe la care participau sefii salinei si nobilii.

Mina Teresa este cea de-a doua mina clopot, avand o adancime de 112 m de la suprafata. Dispune de un lac subteran si o insula de sare, ce se bucura de o mare popularitate in randul turistilor, fiind unul din cele mai apreciate elemente ale salinei. Mina Rudolf este o sala de extractie, iar Mina Ghizela urma sa fie construita simetrica cu aceasta. Din pricina stoparii exploatarii de sare, constructiile au incetat, iar sala a fost mai tarziu inundata. Apa a generat cresterea cristalelor, motiv pentru care mai este denumita “Sala Cristalelor”. Salina Turda mai cuprinde si Mina Anton, o mina cu clopot, cu o inaltime de 108 m pana la suprafata.

In zilele noastre, Salina Turda a devenit un parc balnear cu sali de tratament si de recuperare, dispunand in acelasi timp de diverse terenuri de golf, badminton, bowling, tenis de masa, un debarcader si o biserica.