Sfantul Andrei - Datini si Obiceiuri

Sfantul Andrei este cunoscut ca fiind cel dintai apostol a lui Hristos. Incepand cu anul 1997 acesta a fost numit Ocrotitorul Romaniei, fiind cel care a adus crestinismul in tara noastra, Sfantul Andrei sarbatorindu-se anual in data de 30 noiembrie.  Numele “Andrei” provine din limba greaca si inseamna viteaz, barbatesc.
Acesta s-a nascut in Betsaida Galileia, a fost de meserie pescar iar inainte de a fi unul din cei doisprezece apostoli a lui Iisus a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul. In ceea ce priveste moastele Sfantului Andrei, trupul sau este in Roma (Italia), iar capul si crucea pe care a fost rastignit se afla in Patras (Grecia).

Crucea Sfantului Andrei
Crucea Sfantului Andrei are forma unui X, iar simbolistica sa vine de la faptul ca o astfel de cruce a fost folosita la torturarea si omorarea sfantului. In tara noastra semnul crucii Sfantului Andrei este amplasat la fiecare trecere peste calea ferata si indeamna la prudenta, semnul obligand conducatorii auto sa opreasca si sa se asigure inainte de traversare.

Apostolul Lupilor
Sfantul Andrei a propovaduit Evanghelia in regiunile ocupate de geto-daci, intre Dunare si Marea Neagra, dar si in nordul Marii Negre, in Crimeea. Dacii erau denumiti si lupi, datorita faptului ca pe steagul lor era un balaur cu cap de lup, motiv pentru care Sfantul Andrei a mai fost numit si Apostolul Lupilor.

Sfantul Andrei in Romania
Se presupune ca in timpul propovaduirii sale si-a petrecut o parte din viata sa intr-o pestera situata in apropierea localitatii Ion Corvin din Constanta. In pestera este sapat in stanca un pat pe care s-ar fi odihnit sfantul, iar in apropierea pesterii este construita Manastirea Sfantului Andrei.

Traditii si obiceiuri
In ajunul acestei sarbatori fetele nemaritate pot sa isi viseze sortitul daca isi pun sub perna un fir de busuioc.
O alta traditie spune ca fetele pot afla daca se vor casatori in perioada urmatoare daca pregatesc o turta foarte sarata din care mananca jumatate inainte de a se pune la culcare, cealalta punandu-se intr-un prosop sub perna. Daca fata viseaza un baiat care ii aduce apa se bea acesta e semn ca se va marita in perioada urmatoare.
In functie de cum va fi cerul in aceasta noapte se zice ca asa va fi si iarna care urmeaza sa inceapa. Daca cerul este senin iarna va fi una usoara, iar daca va fi innorat urmeaza o iarna grea.
In acesta zi membrii familiei pun grau la incoltit urmand ca rezultatul sa fie interpretat in noaptea de Anul Nou. Persoana al carei grau va fi mai frumos va fi sanatos si va avea un an bun si spornic.

Superstitii
Se zice ca in ziua sarbatoririi Sfantului Andrei nu se face curat in casa sau la animale, nu se scoate gunoiul afara, nu se piaptana, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut.
In noaptea de 29 spre 30 noiembrie se desfasoara diverse ritualuri a caror scop este de a proteja familia si gospodaria dat fiind faptul ca in aceasta noapte spiritele ar fi libere. Oamenii se protejeaza impotriva acestora cu usturoi pe care il pun la geamurile si la usile caselor precum si la grajdurile animalelor. Se mai spune ca spiritele rele nu vor intra in casele in care toate vasele si canile sunt intoarse cu gura in jos.
Usturoiul este folosit si pentru a se proteja de lupi. Conform traditiei in data de 30 noiembrie lupii devin mai sprinteni si se aduna in haite, tocmai de aceea nu este bine sa se lucreze in casa pentru a nu atrage lupii si totodata nu este bine sa pornim la drum.

In acest an, ziua Sfantului Andrei, respectiv 30 noiembrie cade in ziua de miercuri, aceasta fiind decretata drept zi libera la nivel national. Va asteptam la Castelul Printul Vanator ca sa sarbatorim impreuna aceasta zi plina de insemnatate pentru lumea crestina. Veti fi intampinati cu servicii ca la carte, bucatele excelente de la restaurant Turda meritand sa fie savurate.