Vlad Tepes - trasaturile unui domnitor, legenda unui vampir

Chiar daca Dracula s-ar putea sa fie doar un caracter imaginar care-ti face sangele sa pulseze accelerat in vene, istoria din spatele acestui nume este incontestabila. Vlad Tepes cunoscut ca si Dracula, a fost un domnitor medieval renumit pentru setea sa apriga pentru dreptatea facuta prin pedepse sangeroase.
Avand o sete nepotolita pentru aplicarea pedepselor brutale asupra inamicilor sai, nu a durat mult pana ce vestea despre necrutatorul domnitor sa se duca tot mai departe.
A fost Vlad al II-lea Dracul un monstru sau doar un dictator medieval obsedat de dreptate? Desi raspunsul s-ar putea sa nu fie aflat cu acuratete vreodata, exista o serie de aspecte ale domniei sale care pot fi considerate cauzele reputatiei sale notorii.

1.     Caracterul Razbunator
Stim cu totii ca perioada adolescentei este o perioada critica a schimbarilor, o perioada in care personalitatea adultului se inradacineaza prin intermediul valorilor, a opiniilor si a viziunilor pe care individul le capata in aceasta perioada. Acum, imagineaza-ti ca adolescenta ta a fost petrecuta intr-un mediu ostil, intr-un mediu in care ai fost ostatic politic, un mediu in care soarta ta depinde de actiunile tatalui tau, tatal tau fiind un domnitor aflat in mijlocul unui razboi pentru obtinerea si mentinerea tronului. Aceasta este schita adolescentei tanarului conte Vlad.
Ba mai mult, impreuna cu fratele sau Radu, Vlad a fost luat drept ostatic de razboi de catre sultanul Imperiului Otoman. Faptul ca acestia au fost luati ostatici a constituit un fel de garantie pentru Imperiul Otoman, o garantie prin care se asigurau ca tatal celor doi le va ramane loial mai ales in razboiul lor de cucerire al Ungariei.
Totusi, izvoarele istorice arata ca cei doi nu au fost tratati deloc rau in timpul in care au fost luati ostatici, ci mai degraba au fost educati, primind lectii din sfera stiintelor, a filozofiei si a artelor. De asemenea, au fost initiati si invatati in sfera artei razboiului.
Pe durata captivitatii, Vlad a dobandit caracterul razbunator, in ciuda lectiilor primite precum si a mediului deloc ostil, acesta devenind tot mai incapatanat si mai insetat de a se intoarce in patria sa si de a sluji-o.

2.     Afinitatea pentru sadism si lipsa de empatie
Cruzimea domnitorului este bine stiuta, insa ce este adesea trecut cu vederea este modul in care acesta imbina cruzimea cu viclenia pentru a-si teroriza si a-si tine la distanta inamicii. De exemplu, este unanim cunoscut ca metoda sa preferata de executie era tragerea inamicilor in teapa. Aceasta nu era doar o metoda sadica de pedepsire, ci era si o buna strategie de a instiga frica. In 1462 cand sultanul Otoman a invadat Valahia, cand acesta a ajuns in Targoviste a intalnit un peisaj macabru, un peisaj in care prizionerii otomani fusesera strapunsi in sulite si lasati sa putrezeasca.
Acestea sunt cateva dintre faptele si trasaturile care i-au generat faima de domnitor sadic, lipsit de orice emotie cand venea vorba de dreptate si pedeapsa.
 
3.     Vlad Vampirul
Nu putini sunt istoricii care sunt convinsi ca romanul lui  Bram Stoker a fost inspirat din viata domnitorului. Ba mai mult, unii sunt chiar de parere ca insusi Vlad Tepes ar fi obisnuit sa bea sange uman. Exista chiar opere literare care releva asemanarile dintre faimoasa poveste a lui Bram Stoker si viata domnitorului Tarii Romanesti.
Panoplia de prezumtii este vaga. Unii pun numele si reputatia acestuia pe seama descendentei sale, altii pe povestirile populare ale vremii, in timp ce altii isi cladesc parerile pe baza operelor literare scrise fie ele din sfera fictiunii sau al realismului.
 
Suntem de parere ca este dificil sa ai o parere singulara in fata unei asemenea personalitati. Ceea ce  putem spune este ca impactul pe care acest domnitor l-a avut in istoria Tarii Romanesti si nu numai, este unul incontestabil, acesta continuand sa fie o emblema rasunatoare si cunoscuta la nivel mondial pentru tara noastra. Acesta este unul dintre motivele care l-au determinat pe Printul Vanator sa dedice o sala din Castel acestei personalitati marcante.
Sala din Restaurant intitulata Castelul lui Dracula te imbie sa iei masa intr-un cadru aparte, un cadru care transpune intreaga experienta intr-o lume medievala, rece si infricosatoare. Indraznesti sa iei masa aici?