5 beneficii ale cafelei

Stiati ca anual se consuma aproximativ 400 de miliarde de cesti de cafea? Celebra bautura este obtinuta din 100 de specii de cafea, cele mai cunoscute fiind Arabica si Robusta. Prima reprezinta 70% din toata cafeaua produsa in lume si este cultivata la peste 600 m altitudine. Cafeaua are o importanta economica extrem de importanta, aflandu-se pe locul doi pe piata mondiala, dupa petrol. Datorita importantei sale, a devenit subiectul multor studii asupra efectelor sale. Iar studiile au arata ca:
  1. Scade riscul aparitiei diabetului de tip II

Diabetul de tip II, cunoscut si sub numele de diabet zaharat non-insulio-dependent este o afectiune cronica care influenteaza modul in care corpul metabolizeaza zaharul (glucoza). Studiile arata ca persoanele care consuma moderat cafea au un nivel scazut de risc al aparitiei acestui tip de diabet.
  1. Scade riscul aparitiei Alzheimerului si a Dementei

Alzaheimerul este ce mai raspandita boala neurodegenerativa si principala cauza a Dementei. Aceasta boala nu are un tratament specific si este intalnita in special in randul batranilor. Studiile arata ca un stil de viata sanatos, sportul si cafeaua sunt masuri de prevenire a acestei afectiuni. Mai exact, cafeaua poate reduce riscul aparitiei Alzaheimerului cu 65%.
  1. Scade riscul aparitiei Parkinsonului

Dupa Alzaheimer, a doua cea mai raspandita boala neurodegenerativa este Parkinsonul. Acesta apare in urma disparitiei neuronilor generatori de dopamine si nu exista tratament pentru aceasta problema. Studiile arata ca persoanele care consuma cafea au un risc redus de aparitie a Parkinsonului, in functie de cantitatea si calitatea cafelei pe care o beau zilnic.
  1. Scade riscul aparitiei unor anumite tipuri de cancer

Boala secolului XXI este considerata cancerul. Acesta reprezinta cresterea necontrolata a anumitor celule din organism. Cafeaua va poate ajuta sa preveniti doua tipuri de cancer: hepatic sau colorectal. Studiile arata ca in cazul aparitiei cancerului hepatic, cafeaua reduce riscul cu 40%, iar in cazul celui colorectal cu aproximativ 15%.
  1. Scade riscul de infarct

Oamenii de stiinta au demonstrat ca persoanele care consuma cafea in mod regulat , isi reduc riscul de a face infarct miocardit cu 20%. Insa, medici recomanda ca persoanele cu hipertensiune sa tina cont de aceasta problema si sa consume cafea in cantitati normale pentru ca efectul cafeinei sa fie nesemnificativ.

Astazi, 1 Octombrie a fost declarata Ziua Internationala a Cafelei pe care trebuie sa o sarbatorim savurand o cafea de calitate, intr-un loc special. Va asteptam la Restaurantul Castelul Printul Vanator pentru a va bucura de o cafea buna pe terasa Castelului.