Ouale incondeiate in traditia straveche romaneasca

Sfintele Sarbatori Pascale sunt vestite an de an prin incondeierea oualor care, in traditia straveche romaneasca, reprezinta un simbol al regenerarii si al purificarii. Acest obicei stravechi este practicat cu o saptamana inainte de Paste, in “joia verde” sau in “vinerea seaca”.

Conform traditiei oul este considerat un simbol primordial, iar vopsirea acestuia in rosu il incarca cu semnificatii profunde legate de invierea lui Hristos. Pentru a-si manifesta bucuria acestei sarbatori si smerenia, crestinii incondeiaza oul cu simboluri, semne sacre, motive populare si modele din natura.

Pentru a realiza acest element de cultura spirituala specific romaneasc este utilizata ceara si culori vegetale obtinute dupa retete stravechi. De exemplu, culoarea rosie poate fi obtinuta din frunze, flori si coaja marului dulce sau coaja de maces, galbenul din coji de ceapa sau din coaja de lemn paduret, iar verdele din frunze de nuc.

Unealta folosita pentru incondeierea oualor se numeste chisita si este realizata dintr-un betisor de lemn cu o palnie minuscula din alama la un capat, prin care trece un fir de par de porc. Tehnica folosita este una mostenita din strabuni si pastrata pana astazi de catre femeile din zonele rurale.

In Transilvania, incondeirea oualor se distinge printr-o varietate de modele si culori. Sunt folosite corpuri ceresti, ca luna si soarele, simboluri religioase precum crucea, elemente din natura precum frunzele si spicul de grau, dar si animale si insecte. Frumusetea acestor elemente traditionale nu consta doar in culori si modele, ci in simbolistica profunda pe care acestea o transmit.
  • Crucea Pastelui este folosita atat pentru incondeierea oualor cat si pentru a impodobi Pasca pe care crestini o duc la Biserica, in noaptea de Inviere si in ziua Pastelui. Ea este un simbol al acestei Sarbatori.
  • Linia dreapta verticala simbolizeaza viata, iar linia dubla dreapta simbolizeaza eternitatea.
  • Spirala simbolizeaza timpul, iar dubla spirala legatura dintre viata si moarte.
  • Motivele in X sunt simboluri stravechi si reprezinta unirea si prietenia dintre doua persoane.
  • Patratul semnifica intelepciunea.
  • Cercul, un simbol extrem de raspandit, reprezinta universal si infinitul.
Daca iubesti traditia straveche romaneasca te asteptam la Castelul Printul Vanator, unde tot ce era mai frumos odinioara este adus in prezent.

Hotel Turda Castelul Printul Vanator te asteapta pentru momente de neuitat!