Traditii Romanesti de Craciun

Craciunul pentru romani este o importanta sarbatoare religioasa. Traditia se pierde odata cu trecerea timpului, insa in satele romanesti, aceasta este inca pastrata. Astfel, satenii incep pregatirile cu mult timp inainte de marea sarbatoare.

Colindatul


Craciunul sau Sarbatoarea Nasterii Domnului este sarbatorita din data de 25 decembrie, pana in 27 decembrie. In ajunul acestei sarbatori, in 24 decembrie, seara, incepe in toatele satele si orasele traditia de colindat.

Acesta este cel mai important obicei romanesc de Craciun, grupuri de copii, baieți si fete, femei si barbati merg din casa in casa si duc vestea Nasterii Mantuitorului prin colindele lor, dupa ce colinda, ei sunt rasplatiti la fiecare casa cu diferite bunatati. Colindatorii sunt primiti cu bucurie, deoarece se spune ca ei aduc sanatate și un an prosper, apoi sunt recompensați cu nuci, mere, colaci și, mai recent, bani.

Steaua


Un alt obicei care cu timpul si-a mai pierdut din semnificatie este mersul cu Steaua – este un obicei vechi care se intalneste la majoritatea popoarelor crestine. Aceasta traditie are menirea de a vesti oamenii despre nasterea lui Hristos.
 

Bradul de Craciun


Considerat cel mai important si popular simbol al Craciunului, impodobirea bradului este un moment deosebit si mult asteptat in special de catre copii. Se considera ca bradul aduce noroc, viata lunga si prosperitate. Ca si obicei, bradul se impodobeste in ajun de Craciun, insa unele familii opteaza sa il impodobeasca cu mult timp inainte.
 

Masa de Craciun


Fara dar si poate, masa de craciun este un moment simbolic in casa fiecarui roman. Femeile pregatesc cele mai bune bucate, precum: fripturi, sarmale, platouri, cozonaci si prajituri pe care le servesc musafirilor si colindatorilor in zilele de Craciun. Masa de Craciun este un prilej de bucurie pentru toate famillile care se strang in jurul bradului si petrec tip impreuna.
 
Castelul Printul Vanator va ureaza “Sarbatori fericite!” si va asteptam cu drag sa petreceti vacanta de sarbatori alaturi de noi.